KPOA in Zweden

KPOA in Zweden

Met 25 deelnemers (leerkrachten, IB’ers, teamleiders en schoolleider, inclusief 3 begeleiders voor inhoud en praktische zaken) vertrokken we op maandag al heel vroeg naar Göthenburg. Daar hebben we met een heel enthousiaste en gedreven groep gewerkt aan ontwikkeling van onze kennis op het gebied van “Spelend en ontdekkend leren”.

De docenten van de Universiteit van Göthenburg hebben ons enorm veel wetenschappelijke theorie bijgebracht, maar het was voor onze groep mogelijk om de geboden theorie meteen in hun dagelijks werk te plaatsen. Mooi om te zien. We hebben 6 pre-schools bezocht en deze waren, zoals verwacht, zeer inspirerend. Op woensdag hebben we pre-schoolclasses bezocht, in de pre-schoolclass worden de kinderen van 6 jaar voorbereid op de basisschoolperiode. De terugkoppeling die we daarvan kregen gaf ook weer een nieuw en inspirerend inzicht voor de groep van deelnemers. We waren vooral onder de indruk  van de ruimte in en om de school en de natuurbeleving die een grote rol speelt in het onderwijs in Zweden. En natuurlijk van de mogelijkheden die de Zweedse regering geeft: voldoende middelen om met meerdere leerkrachten en kleinere groepen te werken dan op de scholen in Nederland. Ook in Zweden is sprake van een zorgwekkend lerarentekort, toch zijn er nog steeds meerdere vakbekwame volwassenen in de groepen. Ook hebben we gezien dat er net als in Nederland grote verschillen tussen de verschillende scholen bestaan.

Op donderdag hebben we plannen gemaakt voor het werk in onze eigen scholen en voor het collectief van KPOA, waaronder het ‘leernetwerk Jonge Kind’.  Op vrijdag was de allerlaatste bijeenkomst en hebben we een enorm inspirerende week afgesloten met een gezamenlijke ontbijtsessie. Daarna was het weer tijd voor de thuisreis. We hebben genoten van Göthenburg en van de hartelijke ontvangst op alle scholen en op de universiteit. In vervolgbijeenkomsten, waarvan de eerste in december is, gaan we met elkaar aan de slag om de opgedane kennis en ervaring mee te nemen verder de organisatie in, zodat we met de kinderen op alle KPOA scholen lerend kunnen gaan spelen.

Deze studiereis is mede mogelijk gemaakt door Erasmus+

Schrijf je in voor de nieuwsbrief