Lego educatie studio basisschool de Kubus

Lego educatie studio basisschool de Kubus

Krantenartikel AD

Basisschool De Kubus in het Soesterkwartier is de eerste basisschool in Nederland met een Lego-studio. Alle scholen en kinderopvangcentra in Amersfoort mogen er gebruik van maken.
Wie wil er nou niet onder schooltijd bouwen met legoblokjes? Leuker kun je een schooldag toch bijna niet maken?

Dat dachten ict-medewerkers William van Barneveld en René van den Broek, van scholenkoepel KPOA ook, toen ze aan de slag gingen met een innovatief plan rond wetenschap, techniek en ict. Behalve bekend als speelgoed, heeft Lego een speciale lijn die voor het onderwijs ingezet kan worden: Lego Education.
Met behulp van speciale bouwsets, kunnen kinderen op de basisschool, leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo spelenderwijs leren.

Zo zijn er technieksets waarmee eenvoudige machines gebouwd kunnen worden of juist ingewikkelde techniek moet worden toegepast. Er zijn ook legosets waarmee leerlingen kunnen experimenteren met het programmeren van zelfgebouwde robots.
,,Met de Lego-studio willen we de kinderen extra vaardigheden bijbrengen: hoe werk je samen, hoe pak je een probleem aan’’, zegt Van den Broek. ,,Dit soort 21ste-eeuwse vaardigheden horen tegenwoordig in het lesprogramma op de basisschool. Met de Lego-education studio helpen we leerkrachten daarbij.’’

De katholieke scholenkoepel is de eerste basisschool in Nederland met een Lego Education studio, dankzij sponsor AFAS.

De studio wordt heel bewust beschikbaar gesteld aan andere scholen. ,,Vanaf maart kan iedereen er op aanvraag gebruik van maken. De bouwsets richten zich voorlopig op kinderen uit groep 5 tot en met 8’’, aldus Van den Broek.

Het is geen toeval dat juist een school in het Soesterkwartier bedeeld is met het legomateriaal. ,,In deze wijk wonen kinderen die misschien minder snel dan andere kinderen duur Lego tot hun beschikking hebben om mee te spelen. Terwijl iedereen het leuk vindt om met die blokjes aan de gang te gaan.’’

De studio werd deze week onder luid gejoel geopend door televisiepresentator Klaas van Kruistum van het kinderprogramma Klaas kan alles.   

Klaas van Kruistum opent de Lego-studio.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief